Vilde naturoplevelser langs banen
Har du lyst til en oplevelse ud over det sædvanlige i det danske sommerland? Her er her nogle gode tips til, hvor du kan opleve vild natur langs den danske jernbane.
Du ved det måske ikke, men der er natur i særklasse langs banen i Danmark. Grus og skærver har skabt lyse, tørre og varme områder, som nogle arter foretrækker. Derfor kan du ved baneterrænerne opleve mange sjældne planter og dyrearter.
Her får du tips til naturoplevelser langs banen.

Tommerup - Assens: Hop på skinnecyklen med hele familien
Slå et smut forbi Assensbanen, hvor du kan køre på skinnecykel sammen med din familie eller venner. Banen er kendt for dens sjældne æblesorter. De stammer fra dengang banen var i drift, hvor togpassagerer smed deres æbleskrog ud ad togvinduet. Kernerne har sået sig selv, er spiret og er vokset op og blevet til æbletræer af mange forskellige slags. Banen er også er blevet en populær vandrerute, hvis du hellere vil opleve den gamle banestrækning til bens. Og så er der også mulighed for at plukke æbler undervejs og tage dem med hjem til æblekagen.
Assensbanen er fra 1884 og er omtrent 30 kilometer lang fra Assens til Tommerup på Fyn. Banen ophørte med persontrafik i 1966 og godstrafik i 1994.
Adresse: Vestervangen 79, 5690 Tommerup
Midtjylland: "Den skæve bane" i Funder Ådal
Naturstien "Den skæve bane" er en del af en nedlagt jernbanestrækning, som gik skråt ned gennem Jylland fra Langå til Esbjerg. Strækningen var aktiv fra 1920 frem til 1971, hvor den blev nedlagt. Herefter blev skinnerne fjernet, og i dag er området en populær vandre- og cykelsti for naturelskere. Langs naturstien findes stadig minder fra banens tid: Stationer, ledvogterhuse, led ved markveje og tre røde kolonnehuse, hvor jernbanearbejderne opholdt sig. Husene bruges i dag som læ- og spiseskure for stiens besøgende.
På "den skæve bane" kan du opleve alt fra helt klassisk jernbanenatur til mange unikke og sjældne arter, som lever deres rolige liv langs jernbanen. I de naturskønne omgivelser kan du også være heldig at komme helt tæt på sjældne sommerfugle og insektarter, og endda opleve det truede markfirben, som holder til på gammelt nedlagt baneterræn.
Adgang: Lige efter Funder Ådalsvej 2 finder du en p-plads, som er et godt startpunkt for din tur på "Den skæve bane".

Lolland: Besøg gederne på Rødbyhavn Rangérterræn
Rødbyhavn Rangerterræn har ikke været i brug siden 2001. Her finder du mange sjældne arter - både planter, blomster og et rigt dyreliv.
For at begrænse udbredelsen af planterne skovfyr, havtorn og bjergrørhvene blev der i 2018 udsat 10 geder på arealet. Gederne græsser og nipper planter, og de er på den måde med til at pleje naturen på en skånsom måde og fremme busksteppelandskabet til gavn for planter og insekter.
Det knastørre miljø af grus, skærver, sveller og skinner skaber gunstige forhold for planter, der ikke kræver meget vand, og insekter, der godt kan lide varme. Den geografiske placering i det sydlige Danmark betyder, at rangérterrænet også er første stop for arter, der indvandrer til Danmark fra syd.
På stedet lever blandt andet 50-100 individer af blåvinget steppegræshoppe, som her har sit eneste levested i Danmark. Natlyssværmeren og den sjældne flue brullaea ocypteridea, lever også blandt blomsterne og planterne på rangerterrænet. Den kendes kun i ganske få eksemplarer, alle fra Rødbyhavn. Af sjældne planter kan nævnes purpur-storkenæb og smalbladet hanekro. Begge arter er i Danmark kun kendt fra baneterræner.
Adgang: Gl. Badevej 2. Der er parkeringsmuligheder tæt på begge låger. Der er også adgang fra perronen ved stationsbygningen.

Sønderjylland: Unik natur på det gamle baneterræn ved Tønder-Tinglev Banen i Jejsing
Her finder du et spændende skovpræg med mange brombær, slåen og mirabel. Alt sammen noget, der giver nektar og pollen til insekterne igennem forår, sommer og efterår. På arealet finder du også Blåhat, Liden Klokke og Rødkløver, og der vokser håret høgeurt mellem skinnerne. Tinglev-Tønder banen har været uden togdrift siden 2002, og banen har ligget urørt siden. Skinner og sveller er fra 1867.
Adgang: Der er indgang fra p-pladsen ved Hostrupvej/Banevænget.

Vestjylland: Skrænter i Struer
Arealet ved Struer Baneterræn består blandt andet af et anlagt dige mellem banen og Venø. Baneterrænet kan ved første øjekast synes lidt barskt, men billedet snyder på grund af den massive tilgroning med bl.a. brombær og gyvel. Her vokser arter som Liden torskemund, Stor væselhale og Sandskæg. Enkelte områder har relativt mange skærver, hvor planter og urter kan sprede sig. De sydvendte skrænter er spændende levesteder for sjældne smådyr. Der findes f.eks. en fin bestand af det hvepselignende insekt Biulv.
Adgang: Godthåbsvej 13, 7600 Struer. Infotavle og indgang er lige over for p-pladsen.

Sydjylland: Et stykke levende naturhistorie i Lunderskov
Adgang: Fra parkeringspladsen på Bakken 19, syd for stationen.

Sønderjylland: Naturstien der binder Bylderup Bov sammen
I 2021 blev Bylderup Bov en del af Aabenraa kommunes projekt "Ellevilde Egne". Her fik Bylderup Bov borgerforening tilladelse til at benytte strækningen mellem Slogsgaden og Slogsherredsvej. På strækningen er der etableret en sti mellem skinnerne samt insekthoteller, kvasbunker, pindsvinehuler mv., ligesom der er fjernet mos og givet plads til vilde blomster. Alt sammen tiltag til gavn for biodiversiteten. Stien på den nedlagte banestrækning binder byen sammen og giver mulighed for, at man kan færdes uden fare for trafikken.
Stien kan tilgås fra Engvej, hvor der er god mulighed for parkering.