Uddannelsen til trafikleder

Banedanmark uddanner trafikledere til Fredericia, Roskilde og København. Herfra overvåger og disponerer vi togtrafikken ved hjælp af forskellige signalsystemer og forskellige regelsæt. Inden uddannelsesstart træffer vi derfor aftale med den enkelte kandidat om, hvilken uddannelsesretning kandidaten ønsker.
Alle Banedanmarks trafikledere skal have et grundlæggende kendskab til jernbanens funktioner og historie, men vigtigere skal de kunne afvikle togtrafikken effektivt, sikkert og i overensstemmelse med gældende regler for området.
Vi tilbyder løn under uddannelsen, og du er garanteret ansættelse efter bestået eksamen. Efter endt uddannelse fastansættes du på det ansøgte og aftalte tjenestested.
Du kan forvente få rejsedage om året i forbindelse med efteruddannelse og faglige møder.
3 uddannelsesretninger
Trafiklederuddannelsen dækker over 3 uddannelsesretninger, og de er alle modulopbygget og veksler mellem teori og praktisk træning. Uddannelseslængden på de 3 uddannelsesretninger veksler mellem 6-10 måneder.
Trafikleder S-bane
Uddannelsen varer ca. 6 måneder. Tjenestested under og efter uddannelse er København. Teori/praktisk træning afholdes i København. Man uddannes i regelsættet ORS (operationelle regler på S-banen) og det signalsystem, der dækker strækningerne på S-banen. Uddannelsen indeholder en stopprøve og en afsluttende eksamen. Stopprøven afholdes et par måneder efter uddannelsesstart, og består man ikke denne, ophører ansættelsen.
Stationsbestyrer Fjernbane
Uddannelsen varer ca. 10 måneder med tjenestested både under og efter uddannelse i Fredericia, København & Roskilde. Teori/praktisk træning afholdes i København og Fredericia. Den praktiske træning afholdes på flere lokationer med en fjernstyringscentral. Man uddannes i regelsættet SR (Sikkerhedsreglement af 1975) og det gamle signalsystem, der dækker alle strækninger på Fyn, Jylland og Sjælland, hvor det gamle signalsystemet stadig er gældende. Uddannelsen indeholder en stopprøve, en teoretisk stationsbestyrereksamen samt en afsluttende eksamen. Stopprøven afholdes et par måneder efter uddannelsesstart, og består man ikke denne, ophører ansættelsen.
Trafikleder Fjernbane
Uddannelsen varer ca. 6 måneder. Tjenestested under uddannelse er København og tjenestested efter endt uddannelse er Fredericia og København. Teori/praktisk træning afholdes i Fredericia og København. Man uddannes i regelsættet ORF (operationelle regler på fjernbanen) og det nye signalsystem, der dækker de strækninger på Fyn, Jylland og Sjælland, hvor det nye signalsystem er implementeret. Uddannelsen indeholder en stopprøve og en afsluttende eksamen. Stopprøven afholdes et par måneder efter uddannelsesstart, og består man ikke denne, ophører ansættelsen.

Mød Jannie der styrer trafikken
Jannie sidder i trafiktårn Vest i Fredericia og er en af de trafikledere, som får trafikken til at glide.

