-
Hvad går projektet ud på?
Projektet består af forskellige indsatser:
På Aarhus Hovedbanegård gennemføres der en række tiltag, herunder perronforlængelser, renoveringer, sporfornyelser og hastighedsopgraderinger. Derudover renoveres undersiden af Bruuns Bro som en del af projektet.
Sporene sænkes under flere broer, hvilket er en nødvendig tilpasning til den nye elektriske infrastruktur, da det skaber plads til kørestrømmen.
Elektrificeringen indebærer opsætning af køremaster og køreledninger, som vil bidrage til en mere stabil togdrift og kortere rejsetider, og der opsættes nye digitale signaler.
Der installeres fiberkabler (FTN Tracé), som sikrer en konstant og stabil kommunikation mellem de fysiske installationer, togcomputeren og kontrolcenteret.
For at sikre, at renoveringen gennemføres på den kortest mulige tid med færrest mulige forstyrrelser – samtidig med at togtrafikken, i reduceret omfang, kan opretholdes – udføres de forskellige indsatser sideløbende i det omfang, det er muligt. -
Hvornår finder arbejdet sted?
Arbejdet udføres i perioden fra uge 14 i 2025 til udgangen af 2026. -
Hvor foregår arbejdet?
Arbejdet foregår omkring og på Aarhus Hovedbanegård, ca. 4 km på strækningen mod Aalborg og ca. 3 km syd mod Fredericia. Anlægsområderne inkluderer Banegraven, Bjørnholms Allé, De Tre Broer og øvrige byggepladser: Havnen og Skanderborgvej. -
Hvorfor er arbejdet vigtigt?
Projektet er det sidste led i elektrificeringen af den jyske hovedstrækning. Når projektet er færdigt, vil det være muligt at indsætte eltog på strækningen mellem København og Aalborg, hvilket vil reducere rejsetiden, sikre flere tog til tiden og muliggøre en mere bæredygtig togdrift. -
Hvordan påvirker projektet din hverdag?
Hvis du er nabo til banen, vil du kunne opleve, at vores arbejde er støjende og støvende. Vi kommer til at køre med store arbejdskøretøjer i sporet, og vil desuden køre til og fra vores arbejdspladser med gamle og nye materialer. Vi informerer naboer til banen om arbejdet via brev i e-Boks, fysisk post og pr. sms.
Som togpassager vil du også mærke ændringer i togdriften. Fra uge 14 i 2025 spærrer vi spor 4-7, hvilket betyder, at alle tog til og fra Aarhus vil ankomme og afgå fra spor 2 og 3. Herefter spærrer vi spor 2 og 3 og åbner igen spor 4-7. Dette medfører, at togtrafikken reduceres med ca. 50 % i hele perioden frem til, at projektet er færdigt i slutningen af 2026. Vi anbefaler derfor, at du planlægger din rejse via Rejseplanen, som altid vil være opdateret med de nyeste ændringer.

Klar til fremtidens eltog
Vi sporfornyer, hastighedsopgraderer og elektrificerer alle spor, samt udskifter gamle, analoge signaler med et nyt digitalt signalsystem.
Projektet i tal

Hold dig opdateret om Aarhus H
Få sidste nyt fra ombygningen af Aarhus Hovedbanegård samt invitationer til aktiviteter og events i forbindelse med byggeriet.
Tilmeld dig Nyt fra Aarhus H
Elektrificeringen af jernbanen
Frem mod 2027 sætter Banedanmark strøm til store dele af banen
Læs om elektrificeringen
Nye signalsystemer
Frem mod 2033 ruller Banedanmark nye digitale signalsystemer ud på hele jernbanen
Læs mere om signalsystemerne
Vi fornyer jernbanen
Banedanmark gennemfører i disse år omfattende fornyelsesprojekter flere steder på jernbanen
Find aktuelt sporarbejde
Nu begynder omfattende ombygning af jernbanen i Aarhus
Den 31. marts går Banedanmark i gang med en omfattende ombygning af jernbanen i Aarhus.

Banedanmark går i foråret i gang med historisk opgradering af jernbanen i Aarhus
Banedanmark har lagt sidste hånd på planlægningen af en omfattende ombygning af jernbanen til, fra og på Aarhus H. Fra uge 14 i 2025 og frem til udgangen af 2026 ombygges spor, perroner, signalsystem og flere broer, og jernbanen gøres klar til at køre eltog.

Høringsnotat om ombygning af Aarhus H
Høring er gennemført i løbet af sommeren 2021. Høringsnotatet fra oktober 2021 er tilgængeligt på hjemmesiden.

Helhedsløsning gør Aarhus H klar til klimavenlige el-tog i 2026
Med elektrificering, hastighedsopgradering og nyt signalsystem er Aarhus H klar til at blive løftet ind i fremtiden.