Odderne i Ribe kan nu trygt passere jernbanen

En ny odderpassage over Tved Å sørger for, at de fredede dyr ikke længere skal tage den farlige vej over sporet. 

Der er godt nyt på vej til de fredede svømmere herhjemme. I Ribe har Banedanmark og Esbjerg Kommune netop opsat en passage ved Tved Å, så odderne ikke risikerer at blive ramt af et tog, når de skal krydse jernbanen. 

For selvom odderne er dygtige svømmere, så har de en besynderlig vane. De kan ikke lide at svømme under broer eller gennem tunneller og foretrækker i stedet at gå den farlige vej hen over sporet. 

Men fra i dag kan odderne i stedet gå over en flydende passage under broen ved Tved Å, så de ikke behøver forlade deres vandløb. For så længe de har fast grund under fødderne, vil odderne gerne tage turen under jernbanen. 

Ansvar for dyrene ved banen

Odderne er på listen over fredede dyr og er blandt andet truet af vores trafik. Derfor glæder det Sigrid Kistrup Ilsøe, biolog og projektleder af biodiversitetsprojektet i Banedanmark, at odderne nu har fået endnu en sikker passage: 

”Sidste år etablerede vi en odderpassage under jernbanetunnellen over Krarup Møllebæk i Skive Kommune, så den lokale odderbestand nu er bedre sikret mod trafikdrab på jernbanen. Nu kan vi så give odderne i Ribe en mere sikker vej forbi togtrafikken, og det er vi meget glade for. Vi skal nemlig passe på dyrene, som lever i de områder, hvor jernbanen ligger.” 

Esbjerg Kommune har været med i projektet, og her er man også godt tilfreds med, at der nu er kommet en løsning for den beskyttede art: 

”I Esbjerg Kommune er vi glade for, at Banedanmark etablerer odderpassagen ved Tved Å. Oddere er nemlig generelt glade for Tved Å, og odderpassagen giver odderen endnu bedre mulighed for at trives. Etableringen støtter også det overordnede mål for området, der falder under Natura 2000-beskyttelse. Vi har en særlig forpligtelse til at passe på odderen, som er særligt beskyttet af international lovgivning,” siger formand for Klima & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune, Jørgen Ahlquist.

Den flydende passage er 10 meter lang. Her kan odderne trygt bevæge sig under togbroen. Og selv hvis vandstanden skulle stige, er det stadig muligt at bruge passagen, da den er lavet af flydepontoner. 

Etableringen af odderpassagen i Ribe er en del af Banedanmarks biodiversitetsindsats, som handler om at beskytte naturen og dyrelivet langs den danske jernbane. Som en del af projektet skal der opsættes fire nye odderpassager ved vandløb, hvor der lever oddere.

Seneste nyt fra Banedanmark