Banens gule flåde

Mød banens gule flåde, der bygger og vedligeholder jernbanen.

Banedanmark er i disse år i gang med en historisk modernisering af den danske jernbane. Til dette store arbejde får medarbejdere i Banedanmark og hos jernbanevirksomhederne heldigvis hjælp fra en række store, specialiserede maskiner. Mød banens gule flåde.

Jernbanedrift er udendørssport, og både de 3000 daglige tog, der kører på jernbanen, og vejret er med til at holde både Banedanmark og jernbaneentreprenørerne beskæftigede.

Akutte hændelser, løbende vedligehold og de mange sporprojekter, der er med til at skabe fremtidens klimavenlige jernbane, kræver en stor flåde af arbejdskøretøjer med hver sin ekspertise.

Banedanmark er i disse år i gang med historisk mange anlægs- og fornyelsesprojekter, hvor vi bygger fremtidens jernbane – mens vi kører på den eksisterende. Og ved de store sporombygninger er det nødvendigt med en større flåde af arbejdskøretøjer. For sporombygningstoget kan nok i en arbejdsgang udskifte skinner og sveller, men der er også ballast, kørestrøm, signaler og sporskifter at tage hensyn til, når jernbanen skal fornyes.

Og når det drejer sig om det løbende vedligehold af jernbanen, så er der flere forskellige maskiner i gang. Skinnefræseren er i landet flere gange årligt, hvor den fjerner revner, som er fundet af en af jernbanens andre store klepperter, nemlig måletoget.

Den gule arbejdsflåde består enten af Banedanmarks egne arbejdskøretøjer eller af tog, der tilhører jernbaneentreprenørerne. Her kan du læse om en række af de forskellige maskiner som holder jernbanen i god form – og udvikler den til fremtidens transportbehov.

 

Mød banens gule flåde