Ny bane til Aalborg Lufthavn

Folketinget har besluttet, at der skal anlægges en ny jernbane mellem Lindholm Station og Aalborg Lufthavn. Lufthavnen er den tredjestørste i Danmark, og med den nye bane vil den få direkte forbindelser til hovedjernbanenettet via Aalborg og Aarhus. Den ny lufthavnsbane vil blive en attraktiv forbindelse for mange forretnings-, charter- og fritidsrejsende fra en stor del af det nordlige Jylland. 

Samtidig vil banen være med til at give et generelt løft til den kollektive trafik i Aalborg-området.

Den ny jernbane vil udgå fra Lindholm Station. På det første stykke anlægges den på den eksisterende banedæmning og videre forbi det nuværende klargøringscenter, der flyttes til en ny placering tæt ved lufthavnen. Naboerne til klargørings- og vendeanlægget ved Lindholm Station plages i dag af støj. Anlægget af den nye bane vil løse dette problem, da togene fremover vendes og klargøres på det nye center ved lufthavnen.

Lindholm Å omlægges på en kort strækning

Nord for det nuværende klargøringscenter drejer banen fra og går gennem en mindre del af kolonihaveområdet Voerbjerglund, inden den krydser Lindholm Å på en bro. I den forbindelse skal Lindholm Å omlægges på en ca. 90 meter lang strækning.

Banen går videre gennem området vest for Voerbjerglund, inden den passerer Thistedvej, som føres over banen på en bro.

Herfra fortsætter banen nord om Lergravssøerne og videre ud langs Lufthavnsvej.

Ved lufthavnens forplads etableres en station i umiddelbar tilknytning til lufthavnsbygningen. Stationen får en 180 meter lang perron, der kan betjene tog på op til 204 meter. Der anlægges også et klargøringsspor med tilhørende perron.

Banen bliver i alt 3 km lang.

Banen forventes færdig i udgangen af 2020

Forundersøgelserne og detailprojekteringen af banen er afsluttet, og selve anlægsarbejdet foregår i 2019 og 2020.

Der er afsat 276 mio. kr. til etablering af den nye baneforbindelse i den politiske aftale om "En ny Storstrømsbro, Holstebromotorvejen mv." af 21. marts 2013.

Nyheder