Hvad laver en trafikleder?

Banedanmarks trafikledere er hjertet af jernbanedriften. De har ansvaret for at overvåge og styre togtrafikken sikkert og præcist, sådan at passagerer- og godstog på kommer frem til tiden. Hvis der opstår problemer i togtrafikken, skal trafiklederne gribe hurtigt ind og søge for, at trafikken afvikles bedst muligt - det kræver overblik og is i maven. Det er altså trafiklederen, der træffer de vigtige beslutninger, der sikrer, at togene kører til tiden og med høj sikkerhed.

En trafikleder arbejder på skift om natten og om dagen, da der kører tog på skinnerne 24 timer i døgnet alle årets 365 dage.

Vores godt 400 trafikledere arbejder enten på S-banen i København eller på en af de fjernstyringscentraler eller mindre kommandoposter rundt i landet, som styrer Fjernbanen. Fælles for alle vores trafikledere uanset hvor i landet de sidder, er, at de har gennemført vores trafiklederuddannelse. Uddannelsen er med andre ord adgangsbilletten til jobbet som trafikleder. Læs mere om uddannelsen til trafikleder.

På S-banen i København arbejder Ditte Guerreiro som trafikleder - her kan du høre hende fortælle, hvordan det er: